
PSAC 901 (Unit 1) COLLECTIVE AGREEMENT 
QUESTIONS AND ANSWERS (revised April 28, 2016) 

 
During the training sessions on the TA/TF (Unit 1) Collective Agreement held in June, 2010, a number of 
questions were posed and answers provided. Below is a summary of the Q & As (updated as of April 28, 
2016) which you may find useful. 

 

Q1. What’s the difference between 
Employment Supervisor and 
Employer? 

A1. Employment Supervisor signs an Employee’s TAF or 
TFF; Employer is Queen’s University in its capacity as 
the employer of TAs and TFs. 

    

Q.o

timelines?  

A3. If the required information is not provided in time, then 
the E-Contract cannot be completed to ensure payment 
at the end of the first month. 

    

Q4. What if a student holds more 
than one TAship – can one 
TAF be filled in? 

A4. One form per TAship must be used, not one form per 
person. 

    

Q5. For TAs, is the Employment 
Supervisor normally the Course 
Instructor? 

A5. Yes. 

 

Q6. Is training paid? A6. Yes, if the Employment Supervisor identifies a 
requirement for specific TA training, then that training 
will be paid. See Q8. 

 

Q7. Are departments still required 
to provide a minimum amount 
of TA training? 

A7. Any training that University employees are required to 
take must be successfully completed by TAs and TFs. 

 

Q8. Is AODA training provided for 
TAs and TFs? 

A8. AODA training consists of a number of modules. All 
employees must successfully complete this training. 
The time should be allocated on the TA Form, or must 
be paid by One-Time Payment Form (PAY-FRM-048). 
For TFs, any such required training must be 
compensated using the One-Time Payment Form. 

 





Q18. Will departments be expected 
to fill out the new Teaching 
Fellow Form for the students 
they have already made 
commitments to? 

A18. Yes – all new TAs and TFs must have a TAF or TFF 
filled out. 

 

Q19. Can a registered full-time 
student, who has been a TF for 
the past 6 years, apply for any 
TF postings we have (the 
student has already taught a 
course)? 

A19. They could. They would be in preference Group B for 
TFs and if no one above them in the decision tree was 
qualified and available, they could be given the 
opportunity. 



Q23. Can an appointment end date 
be extended to one month 
beyond the end date? Can the 
appointment start date be 
moved ahead to have hours for 
prep? 

A23. The CA states that hours can extend up to one month 
beyond the end date of the term. If you have work that 
would be required up to a maximum of one month 
before the start of the term, discuss it with the TA and if 
they are agreeable, that’s fine. Remember though that 
the total number of hours must be consistent with what 
is reported in Section A of the TAF. 

 

Q24. Every year we get an exchange 
student from France. They are 
a grad student in their system, 
but take an undergrad course 
in the Fall and one in the 
Winter, plus teach for the 
department. We have already 
sent the letter stipulating the 
terms of the contract. They get 
an award ($6500) and we pay 
$6000 to teach each half 
course. Can we continue the 
same way next year? 

A24. Exchange students are not graduate students. If they 
are emp 8 they 



 

Q30. What happens if marking 
exams is taking longer and the 
hours can be 
moved around within the total 
allotted hours? 

A30. See Q&A 29 above. Minor changes can be made to the 
existing TAF to reflect the duty changes within the 
allotted hours. See Article 16.07(g). 

 

Q31. When does the TA get a copy 



 

Q40. 

http://www.queensu.ca/facultyrelations/teaching-assistants-and-fellows/collective-agreement
http://www.queensu.ca/facultyrelations/teaching-assistants-and-fellows/collective-agreement


Q46. If we have part-time registered 
graduate students, are their 
hours of work per week 
restricted to a maximum of 10 
hours? 

A46. 


